Prijavite se na Red Bull Stripoteku ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Wednesday, May 30, 2012

Prijavite se na Red Bull Stripoteku


Imate bujnu maštu, vješti ste u crtanju stripova. Prijavite se na Red Bull Stripoteku.
Red Bull Stripoteka je izazov za sve amatere i sve profesionalne crtače stripova. Više informacija potražite putem mail-a stripoteka@redbull.com.ba


1. Šta je to, ustvari Red Bull Stripoteka?
Red Bull Stripoteka je takmičenje u pravljenju stripova za studente umjetnosti, amatere i sve zaljubljenike u stripove. Takmičari trebaju napraviti strip od 3-4 kvadratića, na temu po slobodnom izboru. Kako bi Stripoteka bila profesionalan event, tri poznata strip autora i izdavača – Almir Šehalić, Adnadin Jašarević i Emir Pašanović – biće u žiriju.
2. A kako to funkcioniše?
Takmičari downloaduju 3-4 prazna strip kvadratića putem linka na dnu ove stranice. Potom te kvadratiće ispunjavaju senzacionalno kreativnim stripovima sve do 24. juna, kada svoje radove trebaju poslati na mail stripoteka@redbull.com.ba. A ako vam je tako zgodnije, svoj rad možete poslati i poštom, na adresu: Planet doo (Red Bull Marketing Team), Azize Šaćirbegović 1, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Između pristiglih radova stručni žiri pravi preselekciju osam najboljih stripova, koji će biti objavljeni na citylight posterima na tramvajskim stanicama. Javnost će imati prilku da pogleda radove i glasa za svog favorita, koji će poslije dobiti specijalnu nagradu. Takođe, galerija na redbull.ba će svakog dana biti osvježavana sa novim radovima, tako da posjetioci stranice mogu na jednom mjestu pogledati sve radove i glasati za bilo koji od njih. U međuvremenu će žiri od osam radova iz preselekcije izabrati tri pobjednička stripa. Iako je veličina praznih strip kvadratića fiksirana, takmičari svoje crteže mogu uraditi u većem formatu, dakle i u A4 formatu. Ovo nije obavezno, no može biti vrlo korisno poslije, ukoliko rad bude odabran u osam najboljih koji će biri objavljeni na citylight posterima. Ukoliko neko nije već pripremio svoj rad u većem formatu, a njegov rad bude odabran među osam, onda – nakon obavijesti da je njegov rad odabran – ima dva dana da pripremi crtež u većem formatu.
3. Pravila, ograničenja
Iako temu stripa mogu birati po slobodnom izboru, takmičari moraju imati na umu neka ograničenja: napadački, uvredljivi ili politički nekorektni radovi neće biti prihvaćeni. Ukoliko se dodiruju političke, religiozne ili druge osjetljive teme, to mora biti učinjeno na šarmantan i duhovit način, kakav priliči stilu Red Bulla.
4. Nagrade i ceremonija dodjele nagrada
Glasanje za radove se zatvara 15. jula u 12 sati. Pobjednici će biti proglašeni dva dana kasnije na ceremoniji koja će biti održana u KRITERIONU, i koja će takođe biti otvorena za javnost.
Nagrade:
- Za prva tri mjesta: VIP ulaznice za 10. Međunarodni salon stripa u Beogradu, 27-30. septembra (svi troškovi uključeni: put, smještaj, VIP ulaznice + prilika za susret sa velikim strip autorima i izdavačima na zajedničkom ručku!)
- Za osam najboljih strip autora: mogućnost objavljivanja u prvoj bh. antologiji stripa „ZBiRKA”.
Osim nagrada za pobjednike, biće priređena i izložba nagrađenih radova, kao i veliki party za sve.
- Za Nagradu javnosti: godišnja pretplata na četiri strip izdanja po sopstvenom izboru.


Preuzeto sa:

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates