Nakon 13. godina, Exit Festival se gasi? ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Saturday, November 10, 2012

Nakon 13. godina, Exit Festival se gasi?


Poslije najave Ministarstva kulture i informisanja da više neće finansirati Exit, jer je navodno kao najpopularniji muzički festival sposoban da se sam finansira, osnivači ovog festivala kažu da su se i do sada teško izborili za partnerstvo sa državom, a ističu da je ovakva odluka pogubna.

"Pogubna je, naravno. Ali, mnogo je pogubnije što se tako ozbiljne odluke donose na prečac i bez ikakvog znanja o onome o čemu se odlučuje. Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo ko mogao da sanja. Promenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas niko nije ni nazvao da popričamo. Da nas recimo pita - OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete?" - kaže Bojan Bošković, koji je pre nekoliko dana podnio ostavku na mjesto generalnog menadžera festivala.

On kaže da se tako se ne ponašaju ni vlade mnogo većih zemalja bogatih resursima i potencijalima.

"Mi smo se teško izborili za partnerstvo s ovom državom. Prve tri godine nismo dobili nijedan dinar državnog novca. Kad su videli da nećemo propasti, ubedili smo ih da nam pomognu da sve dignemo na svetski nivo i uspeli smo. Ali na svaki dinar obezbeđen od države mi obezbedimo još četiri do šest za budžet festivala. A na svaki evro uložen u budžet festivala od strane države, gosti ostave od 25 do 35. Ne nama, već ekonomiji Srbije - u hotelima, u taksijima, u pekarama. I to su podaci nezavisnih istraživača. Mi smo partneri ove države i usuđujem se da kažem mi smo među najozbiljnijim partnerima koje ova država ima. A ovako se s partnerima ne postupa" - ističe on, i dodaje da kada je u pitanju Novi Sad, Exit je prilika za posao i zaradu za hiljade ljudi u tom gradu i Srbiji."

Po nezavisnim istraživanjima, u ovdašnju ekonomiju se zahvaljujući Exitu ulije od 15 do 25 miliona evra. U prvoj godini krize broj turista je pao u svim zemljama Evrope osim u Srbiji zahvaljujući pre svega Exitu. Ali, vlada zna svoje prioritete, pretpostavljam. U Novom Sadu je resor kulture dobila ekstremna desnica, a sumnjam da se mi uklapamo u njihovu idealnu sliku grada - zaključuje Bošković.

Bojan Bošković je, kako kaže, predložio da se napravi godinu dana pauze kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu. Ipak to nisu prihvatili ostali vlasnici brenda, pa je on odlučio da podnese ostavku na mjesto generalnog menadžera festivala.

                                                                                                                                  Izvor: 24sata.rs
                                                                                                                                             



Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates