PRVI SUSRETI PLESAČA BALKANA I BORBA OMLADINSKIH CENTARA ZA ŽIVOT ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Friday, January 18, 2013

PRVI SUSRETI PLESAČA BALKANA I BORBA OMLADINSKIH CENTARA ZA ŽIVOT




            U periodu od 19. do 21. januara 2013. godine Omladinski centar Čelinac će biti domaćin Prvih Susreta Plesača Balkana. Cilj Susreta jeste promocija nenasilne komunikacije i zdravog duha u zdravom tijelu, a događaj će se održati zahvaljujući dobrotvornim prilozima i volonterskom angažmanu članova udruženja građana „Mogu!“ i pojedinih entuzijasta.

Prije četiri mjeseca, u Čelincu su pokrenuti časovi brejk-densa, trenutno jedne od najvažnijih aktivnosti Omladinskog centra Čelinac kroz koji sedmično prođe preko 150 polaznika raznih kreativnih, rekreativnih, sportskih i edukativnih aktivnosti. Časovi brejk-densa su od posebnog značaja za Omladinski centar i Čelinac iz razloga što najviše mladih sklonih potencijalnom delinkventnom ponašanju pohađa upravo ovu aktivnost. Tako je ovaj ples postao vitalna aktivnost u kontekstu prevencije maloljetničkog prestupništva jer ova ciljna grupa mladih konačno dobija svoj prostor za konstruktivno iskorištavanje svog vremena i kreativno usmjeravanje viška svoje energije. Pored plesa, u Omladinskom centru Čelinac svakodnevno se održavaju i časovi engleskog, italijanskog i njemačkog jezika, škola slikarstva, časovi gitare, karate, tae-bo, jiu-jitsu, yoga i manekenstvo. Pored toga, u Omladinskom centru Čelinac djeluje i Gradska Čitaonica otvorena u saradnji sa Narodnom Bibliotekom „Ivo Andrić“ u Čelincu.

Napominjemo da je Omladinski centar Čelinac trenutno jedan od rijetkih Omladinskih centara u Bosni i Hercegovini koji djeluje sa tolikim brojem aktivnosti a koje opstaju zahvaljujući entuzijazmu i volonterskom angažmanu, kako voditelja aktivnosti, tako i rukovodećih organa u.g. “Mogu!” Čelinac. U većini slučajeva širom BiH, Opštine su obezbjedile prostor, te preuzele značajniji dio finansiranja ovih centara uvrštavajući ih u godišnje budžete. U našem slučaju, Opština Čelinac zbog teške finansijske situacije nije u mogućnosti podržati rad Omladinskog centra kroz budžet, ali se mi ovom prilikom u svakom slučaju zahvaljujemo Opštini na ustupljenom prostoru očekujući bolja vremena i eventualno uvrštavanje Omladinskog centra u budžet Opštine. Naime, s obzirom da je Omladinski centar Čelinac u proteklom periodu postao institucija koja ozbiljno djeluje u cilju razvoja talenata i potencijala, kako mladih tako i starijih, potrebe Omladinskog centra su postale znatno veće od priliva sredstava. Razlog tome je što su cijene svih aktivnosti prilagođene veoma niskoj platežnoj moći građana Čelinca zbog čega dobijena sredstva za aktivnosti od polaznika ne mogu biti dovoljna za pokrivanje plata voditelja aktivnosti i rukovodstva, te tekućih troškova (komunalija, čišćenja, telefona, interneta, kancelarijskog materijala, materijala za radionice, itd.). Pored ove nimalo lake situacije, Upravni Odbor udruženja građana “Mogu!” Čelinac koje rukovodi Omladinskim centrom Čelinac je po preporuci Centra za socijalni rad donijelo Odluku o oslobađanju od plaćanja aktivnosti za sve socijalno ugrožene kategorije stanovništva naše opštine (djece poginulih boraca, RVI /od 1. do 4. Kategorije/ kao i korisnika usluga Centra za socijalni rad).

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates