''Zato poslušaj ovaj zadnji stih, kada vidiš Monteniggers...'' ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Tuesday, March 26, 2013

''Zato poslušaj ovaj zadnji stih, kada vidiš Monteniggers...''


1999-tu godinu mnogi pamte kao nesrećnu, i ima puno razloga za to.  NATO bombardovanje tadašnje SRJ obično se vezuje za  taj  kobni period, ali, ovoga puta,  pisaću o '99-toj u drugom kontekstu.

''Ducka Diesel'', zvuči li vam poznato?  Jedan od najvećih hitova dvojice mladića koji su krajem '80-tih formirali hip hop grupu. Zapravo su na početku bila tri člana, Duško Nikolić je zajedno sa
 Igorom Lazićem i Nebojšom  Nebom  Saveljićem činio  prvobitno ''Brake boys'' bend, ali je, na žalost, preminuo usled bolesti, i tako su Lucky boy(Igor) i Sky (Nebo) nastavili da snimaju pod nazivom Monteniggersi.

Od onih  koji ovdje slušaju i prate urbane tokove možete čuti  da su ''legende'', mnogi  odaju poštovanje momcima koji su, kako neki kažu, ''postavili temelje razvoja hip hopa u našoj državi''.
 Primorci, sa svojim prepoznatljivim stilom,  sa svoja dva albuma  ''Tajna marenda'' i ''AllBoom'' rado su i sad slušani, a često njihove pjesme i danas  možete čuti  na radiju. Nabrajajući njihove najpoznatije pjesme, vjerovatno bih morala pisati svaku, pa ću izdvojiti  ''Mladi pistolero'' sa kojim su nastupali  na Radijskom festivalu, ''Ko je baba Joku sprštio na džadu'' i  ''Aj...aj(pa se kroz grad zajebaj)'' ...
Vjerujte, u Crnoj Gori  bili dio ove ili one kulture, svirali ili igrali, bili urbani ili tradicionalisti, svi znaju ko su bili Monteniggersi.  
Da, bili. Upravo zbog te 1999-te o kojoj govorih,  31-og oktobra mi smo ostali bez daljih radova ovog kultnog sastava, Igor bez najboljeg prijatelja, a Nebojša  bez života. Saobraćajna nesreća u kojoj je Nebo  poginuo, prekinula je mnoge tokove, ali, ostavila je iza sebe jednu priču kojoj nastavak pišu, nakon duže vremena, mladi MC-ijevi.
Postoje razne priče o ''prokletstvu''  Monteniggersa na račun smrti dvojice članova, takođe mnogo je pisano o Igorovom životu i emotivnim stanjima nakon ovih nemilih događaja, no, to bih ostavila za neku drugu priliku, jer u ovom tekstu, cilj nije prikazati individue, već jedan period u kom možemo naći ''dušu'' onoga što predstavlja njihovo ime u očima onih koji ih slušaju.
Prošlogodišnji hip hop festival ''Asfaltiranje'' u Podgorici odao je počast nekadašnjem članu Monteniggersa. Mural je radio K-13 crew. 



Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates