B-Boy Justice je kralj bh. brejkinga ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Sunday, April 21, 2013

B-Boy Justice je kralj bh. brejkinga


U petak naveče u sarajevskom Domu mladih održan je Red Bull BC One Sarajevo Cypher, okršaj najboljih bh. brejkera koji su se borili za titulu kralja bh. B-Boyinga i kartu za istočnoevropske regionalne kvalifikacije u Kijevu (Ukrajina). Od ovog se turnira očekivalo mnogo i, sudeći po borbama koje su se mogle vidjeti u velikoj sali Doma mladih i reakcijama publike, očekivanja su u potpunosti ispunjena. 

Prethodno istog dana, preko 60 prijavljenih B-Boyeva učestvovalo je u pretkvalifikacijama u kojima je žiri – u sastavu Cico (Italija), Lamine (Francuska) i Naki (Slovenija) – odabrao 16 najboljih za učešće u večernjem takmičenju. Njih 16 su zaista dali sve od sebe da opravdaju taj izbor i da gledaocima i žiriju predstave uzbudljive borbe sa mnogo atraktivnih poteza.
Neizvjesne borbe
Borbe su se vodile 1-na-1, a u naredni krug se prolazilo po sistemu eliminacije. U prva dva kruga takmičari su naizmjenično plesali dva puta po 60 sekundi, a u polufinalu i finalu tri puta po 60 sekundi. Od prve borbe bilo je žestoko, uz mnogo dobrog footworka, toprocka, freezova, power movesa i ostalih pokreta iz brejkerskog arsenala. U polufinalu su se susreli Plitky i Koner, te Justice i Beggie. Do finala dolaze Koner i Justice, a nakon neizvjesne i izjednačene borbe, kao pobjednik izlazi B-Boy Justice.
„Jako sam zadovoljan takmičenjem i kvalitetom svih takmičara. Neke B-Boyeve dugo nisam vidio i iznenadilo me je koliko su napredovali. Za Kijev ću se pripremati isto kao što sam i do sada trenirao, uz možda malo jači intenzitet, jer ples je za mene prije svega uživanje, a ne mučenje, izjavio je po završetku takmičenja Justice (Danijel Vujanović iz Bijeljine). 
On je kralj bh. brejkinga i predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na istočnoevropskim regionalnim kvalifikacijama u Kijevu, gdje će pokušati da se domogne mjesta u velikom svjetskom finalu u novembru ove godine u Seulu (Južna Koreja).
After party
Takmičari, kao i članovi žirija, ocijenili su da je turnir bio na veoma visokom nivou i da ovo predstavlja zaista veliki podsticaj bh. brejkerima, dajući im veliku motivaciju za dalje bavljenje ovom atraktivnom formom urbane kulture.
U pauzama takmičenja, svoje nastupe imali su hrvatska hip-hop legenda Kandžija, kao i voditelji Ćane i Gago, pobjednici Red Bull MC Battlea 2012. Podršku takmičarima je sa gramofona cijelo vrijeme davao DJ Soul. Posebna poslastica bili su nastupi članova žirija, koji su svojim plesom izazvali erupciju oduševlljenja u dvorani. Nakon proglašenja pobjednika, uslijedio je after party u Kriterionu, na kojem su uz Kandžiju nastupili i drugi gosti iz Hrvatske – DJ Pips, DJ Umbo te, kao lokalna podrška, Audio InFunktion.

Izvor:
Red Bull 

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates