Uskoro legalizacija marihuane i u "rekreativne" svrhe ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Tuesday, May 7, 2013

Uskoro legalizacija marihuane i u "rekreativne" svrhe


U SAD bi uskoro mogla da bude dozvoljena upotreba manjih  količna marihuane u "rekreativne svrhe", odnosno za uživanje.
U toku je legalizacija upotrebe manjih količina marihuane - savezne države Vašington i Kolorado već su to učinile voljom svojih stanovnika, a i neke druge države spremaju se da učine isto. 

Upotreba marihuane  u medicinske svrhe već je legalizovana u Vašingtonu i još 17 država, a u jednoj prodavnici u Sijetlu nadaju se da će proširiti prodaju i na marihuanu za rekreativnu upotrebu.
Prodavnice medicinske marihuane su neprofitna udruženja, a članovima su potrebne ljekarske preporuke. Za rekreativnu upotrebu marihuane za sada je napravljen tek okvir funkcionisanja.
Stručnjaci kažu da je za takvu vrstu upotrebe potrebno imati propise koji regulišu sredstva za proizvodnju kanabisa, te preradu i prodaju, kako bi bilo dovoljno ekonomično da može da se prodaje po cijeni koja je niža nego na crnom tržištu, ali ipak  dovoljno visokoj da spriječi mlade da je konzumiraju.
Prema zakonu države Vašington, odrasle osobe trenutno mogu da posjeduju oko 28 grama marihuane. Rekreativnu marihuanu će regulisati državni odbor za kontrolu alkoholnih pića, a stručnjaci za marihuanu već savjetuju državne zvaničnike.

Rekreativna marihuana  imaće  veoma visoke poreze, pa se lokalni zvaničnici nadaju da će zaraditi potrebna sredstva i  da će uštedjeti novac jer više neće morati da pravno gone korisnike droge.
 Stručnjaci i pravnici tvrde da će  to oduzeti marihuanu iz ruku kriminalaca.
Rekreativna upotrrba marihuane biće dozvoljena samo odraslim osobama, dok će prodavnice biti udaljene od škola i javnih parkova. 
 Protivnici  legalizacije upozoravaju  da najmanje deset  odsto korisnika može da postane zavisno od marihuane - navode mediji u SAD.

Izvor:

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates