Izuzetno bogato peto izdanje Kaleidoskop festivala ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Sunday, August 11, 2013

Izuzetno bogato peto izdanje Kaleidoskop festivala



Međunarodni festival umjetnosti mladih od 13. do 18. augusta u Tuzli

Izložbom djela studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu pod nazivom ˝Design, Light and Music˝ u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, 13. augusta tekuće godine svečano će biti otvoren, ovogodišnji, peti po redu Međunarodni festival umjetnosti mladih ˝Kaleidoskop˝. Pored koncerata, izložbi i umjetničkih radionica, dane festivala obogatit će i raznovrstan propratni program.

˝Ovogodišnji festival će obilovati velikim brojem radionica grafičkog dizajna, savremenog plesa, hip-hop zvuka…Također, tu je i Art market, zatim promocija dokumentarnog filma koji je radio grad Bolonja, a koji govori o imigraciji i ljudskim pravima, koncert mladog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića koji je ostvario inozemnu karijeru. Tu su i radionice Urban Echo Teama koje će držati mlada violinistkinja Meliha Hadžić˝, kazala je koordinatoricafestivala Asja Redžić.
Obogaćivanje kulturnog sadržaja Tuzle
Ovaj festival, koji unazad nekoliko godina okuplja brojne mlade kako iz našeg grada i zemlje, tako i šire, nastao je sa ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja tokom turističke sezone u Tuzli, te da podrži razvoj kreativne industrije i kulturnog turizma u gradu. Dio festivalske ponude su i poslijepodnevni party-ji na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli gdje će sve prisutne odličnim miksevima zabavljati tuzlanski DJ-ejevi.
Pored bogatog dnevnog programa, organizatori su se pobrinuli da ljubiteljima dobre zabave ne nedostaje i noćnih dešavanja. Oni će tako moći uživati i u večernjim koncertima, a u okviru kojih će se u parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u tri koncertne večeri široj javnosti predstaviti 11 bendova, među kojima su ˝Hladno pivo˝, ˝Pips, chips&videoclips˝, te ˝Van Gogh˝.

Promocija rada mladih tuzlanskih bendova
˝Krakteristika ovog festivala osim velikih bendova koji dolaze je i prisustvo mladih grupa iz Tuzle koje će promovirati svoj rad u protekloj godini. Benefit za te grupe je da će cijeli festival biti video snimljen tako da će svi od bendova dobiti jedan dobar video spot za svoju daljnu promociju. Festival će biti održan u visokoprofesionalnim uslovima, a mi očekujemo posjetu od oko 15.000 tokom tri festvalske noći˝, kazao je direktor JP ˝Pannonica˝ d.o.o. Tuzla Maid Porobić.
Iz svega pomenutog da se zaključiti da ˝Kaleidoskop˝ pored poznatih bendova, priliku za nastup daje i mladim i neafirmisanim grupama, koje su do sada imale malu ili nikakvu priliku predstaviti se široj javnosti. ˝Mi smo ove godine odlučili da puno više pružimo priliku mladim tuzlanskim umjetnicima kako bi oni pokazali ono što znaju. Također, pružili smo priliku i mladim muzičarima kako bi imali priliku svirati u potpuno istim tehničkim uslovima i pred istom publikom kao njihovi idoli˝, naglasila je Redžić.
U ˝akciji˝ više od 30 volontera, za festival zaintereseirani i mladi iz regije
I ovaj put svoju svesrdnu pomoć u realizaciji Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih “Kaleidoskop” pružit će više od 30 volontera, koji će se potruditi, prije svega, biti dobri domaćini. ˝I ovaj put vlada veliko interesovanje za volonterski angažman. Imamo oko 60 prijavljenih volontera od kojih će aktivno učešće uzeti njih više od 30. Bitno je istaći da zainteresovanost postoji pored mladih iz Tuzle i BiH i iz zemalja regije, posebno iz Makedonije. Ovo nam je svojevrstan dokaz da se priča o ‘Kaleidoskopu’ širi što i jeste cilj ovog festivala. Uloga volontera je da prate realizaciju svh aktivnosti, oni će se pobrinuti da svi umjetnici koji dolaze u Tuzlu budu dobro zbrinuti, ali i svima onima koji posjete aktivnosti festivala˝, kazala je koordinatorica rada volontera Dajana Bakić.
Na kraju još kažimo da je ovaj Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih dio projekta “Culture II - promocija kulturnih resursa grada Tuzle, a koji se realizovao kroz saradnju Općine Tuzla i Grada Bolonja. Finansijsku potporu pruža Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

Izvor:
tip.ba



Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates