'Rob' - film o Batku koji je zavalio raju? ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Friday, August 23, 2013

'Rob' - film o Batku koji je zavalio raju?


Pjer Žalica baš nema sreće da snimi autentičan dokumentarac koji je i vrijedan gledanja i lišen svake sumnje. Po mišljenju filmske kritike, ali i javnosti, s filmom "Orkestar" se zaletio najavljujući ga kao dokumentarac o pop-rock bendu "Plavi orkestar", da bi, kada je shvatio kako priča nije snažna, film preimenovao u "priču o jednom vremenu". Hm. To mu dođe onda kao marketing jednog benda o državnom trošku jer je film dobio podršku Fondacije za kinematografiju. Posljedni dokumentarac koji je imao premijeru na 19. SFF će, po komentarima novinara, biti posmatran samo kao marketing NVO "Otvorena mreža". Nadamo se da nije tako i očekujemo demant odmah nakon objave vijesti u SB. Iako je sam siže priče djelovao zastrašujuće do tada nam ostaje pitanje: šta ako ipak nije sve tako? Ovu sumnju su donijeli novinari "Slobodne Bosne" kojima se, nakon prenošenja potresne ispovijesti voditelja, glumca-amatera, stomatologa i direktora NVO “Otvorena mreža”, koju su objavili u prošlom broju “SB”, njihovoj redakciji javilo nekoliko čitalaca koji tvrde kako im Čehajić već godinama duguje desetine hiljada maraka. Nadamo se da ćemo vidjeti konkretne dokaze (tužbe, žalbe...). Ipak, SB nije magazin od jučer.

U filmu Batko govori o tome kako se zbog teške bolesti i operacije svoje kćerke koja je, nažalost, kasnije preminula, zadužio kod sarajevskih kamatara, nakon čega mu se život, kako kaže, “pretvorio u pakao”. Čehajić je od kamatara navodno posudio 50.000 KM. Za samo nekoliko mjeseci taj dug je, prema njegovim riječima, narastao na 300.000 maraka. Nakon njegove priče koju smo objavili, javila nam se Sarajka L. (identitet poznat redakciji, op.a.), koja nam je ispričala kako protiv Čehajića već godinama vodi sudski spor. Razlog je kredit od 40.000 KM za koji mu je ona, kako kaže, bila žirant.

“Moj suprug i Batko su dugogodišnji prijatelji. Kada je prije nekoliko godina tražio da mu budem žirant za kredit, nismo uopšte razmišljali i bez oklijevanja smo pristali. Nisam mogla ni slutiti šta će se desiti”, priča L.

Prema njenim riječima, Čehajić kredit nije vraćao, pa je banka počela teretiti nju kao žiranta.

“U početku je govorio kako sam mu spasila život, kako on ne bi bio nigdje da nije mogao podići taj kredit… Ali kada je prestao da otplaćuje rate kredita, nazvala sam ga da pitam šta se dešava. Počeo je izmišljati nekakve izgovore, a ubrzo nakon toga potpuno je prestao da mi se javlja na telefon i promijenio je broj. Sada više uopšte ne mogu ni da dođem do njega, a ako bih i uspjela, mislim da od toga ne bi bilo neke velike koristi”, kaže naša sagovornica i dodaje da je tek nakon svega što se dogodilo saznala kako Čehajić još nekim svojim (bivšim) prijateljima duguje novac. “Moj slučaj je odavno na sudu. Tužila sam ga, ali znate kako to ide… Proces se odugovlači unedogled. Preko svoje pravne zastupnice saznala sam da Batko samo od Otvorene mreže mjesečno zarađuje 8.000 maraka! I onda ovih dana čitam u medijima kako se predstavlja kao nekakav siromah, koji maltene nema šta da jede?!”, ogorčeno govori L. “Ne želim da me pogrešno shvatite: nije mi namjera da ga ‘blatim’, na kraju, nekada smo bili prijatelji, ali ovo je jednostavno kap koja je prelila čašu. Iskreno mi je žao zbog tragedije sa kćerkom koja mu se dogodila i vjerujem da nema gore stvari koju čovjek može doživjeti od toga. Ali ovo nema veze s tim. Svi mi, njegovi prijatelji, bili smo spremni da mu pomognemo bez razmišljanja, a sada nam on to ovako vraća”, zaključuje naša sagovornica.

Ona nije jedina koju je Čehajić navodno prevario za desetine hiljada maraka... Autor teksta u Slobodnoj Bosni je M. Radević, a cijeli tekst čitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, 22. avgusta.

Izvor: film.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates