Sarajevo Film Festival: Bilo nam je teže, ali ljepše nego ikada ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Monday, August 26, 2013

Sarajevo Film Festival: Bilo nam je teže, ali ljepše nego ikada


Mirsad Purivatra prezadovoljan je 19. Sarajevo Film Festivalom jer je urađeno čak i više od planiranog. Osnivač i direktor najveće filmske smotre u regionu priznaje da je iza njih teška godina zbog niza razloga, ali da je, uprkos tome, bilo ljepše nego ikada.   

Različite priče

- Teško nam je bilo i sa stanovišta logistike odnosno svega onoga što se trebalo obezbijediti kao logistika od institucija vlasti. Bila je prilično teška politička godina, a naravno da je sve bilo uzrokovano dijelom rezanja budžeta, tako da su priprema Festivala i njegova realizacija bili zaista ovaj put teži nego ikada - podsjetio je Purivatra.

Ipak, zahvaljujući domaćim i inozemnim saradnicima, sve je učinjeno da SFF ove godine bude jednako dobar, možda i bolji od prethodnog izdanja.

- Mislim da smo u tome uspjeli, svi ocjenjuju da smo imali jedan od najboljih programa, što znači da smo imali filmove koji su svojim kvalitetom zaista sve oduševili. Dvorane su bile punije nego ikada, imali smo 11 posto više publike. To znači da smo dobrim dijelom ispunili naš cilj, a to je da novu, mladu publiku, pa čak i srednju generaciju, vratimo u kina, da ljudi imaju naviku ići u kina, gledati filmove koje im donose različite priče, različite kulture. Na području našeg rada u industrijskom dijelu Festivala imali smo najveći broj gostiju do sada, neki su došli plaćajući sami svoje troškove jer su, naprosto, htjeli podržati Festival u ovoj teškoj godini - ističe Purivatra.

Turizam i ekonomija

Uz najveći broj svjetskih premijera do sada, Festival je ove godine ponudio jednu novu, mladu generaciju autora iz regiona, kojima je ova filmska smotra poslužila kao odskočna daska. 

S pripremama za 20. jubilarni Sarajevo Film Festival 2014. počeli su odmah jučer, a ako se uzme u obzir nepovoljna finansijska situacija koja je pratila prethodno izdanje smotre, složio se Purivatra, teško će se ići dalje.

- Naredni Festival bi trebao biti kruna svih ovih 20 godina rada i proslava bh. kinematografije, pa i regionalne. Međutim, smatram da je to projekt koji sada nadilazi mogućnosti same Direkcije SFF-a i svih onih koji su nas podržavali, od medija, partnera, sponzora... Mislim da je to sada već pitanje Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, pa i Federacije, države, sviju, da li želimo napraviti iskorak više. A to je da Sarajevo Film Festival kao brend iskoristimo za promociju svih i da napravimo jednu novu atmosferu za filmske radnike, ali i za turizam i ekonomiju ovog grada i države - zaključio je Purivatra. 

Nove generacije

- Raduje me da smo i ove godine otvorili Festival bh. ostvarenjem te se nadamo da će ih biti još više, odnosno da će se stvoriti uslovi za snimanje što više filmova u BiH. Nadam se da će nove, mlade generacije bh. autora doći vrlo brzo i da će donijeti novu vrijednost našoj kinematografiji. Ove godine smo puno radili na tome kroz naše programe za tinejdžere i kroz „TeenAction“ u okviru kojeg su mladi snimali filmove širom BiH - kaže Purivatra.

Izvor: avaz.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates