ŽALICA (NE) BRANI BATKA: On je na dobrom putu da se iz toga izvuče! ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Wednesday, August 28, 2013

ŽALICA (NE) BRANI BATKA: On je na dobrom putu da se iz toga izvuče!


Bh. reditelj Pjer Žalica, čiji je dokumentarni film 'Rob' premijerno prikazan u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, dao je intervju za nedjeljno izdanje Dnevnog avaza, u kome se, između ostalog, osvrnuo i na javne prozivke glavnog junaka njegovog filma - Almira Čehajića Batka. I uopšte ga Žalica ne brani, nego - opravdava! Što? Pa, valjda da bi mu film imao smisla. Eto, sad je ispalo da je Batko zapravo priznao u filmu da je i dalje dužan, što čini one (ili onog-onu) kojem je dužan valjda robo(vim)a, jer dotični ne vraćaju svoj kredit... Čini nam se da je režisera zahvatio "Oprah" sindrom. Čudna igra riječi - Oprah Winfrey je voditeljica show-a na kojima su mnogi mogli iskreno priznati svoje greške (blaža verzija The Jerry Springer Show-a). A drugo značenje je - biti opran - "oprah" se, eto!

Motiv za snimanje filma je, očito, vrlo "dubok" - upozoriti ljude da ne pozajmljuju pare od kamatara. A je li? I tako, govoreći o samom scenariju 'Roba', koji prati Batkovu sudbinu od trenutka kada mu se dijete teško razboljelo, kroz borbu za spašavanje njegovog života i zapadanje u kamatarske dugove, Žalica kaže:

- Mislim da trebamo tražiti takve priče i govoriti ih, jer svi znamo da je loše, ali ono čime se trebamo baviti je kako i u toj teškoći opstati, kako je prevazići. Batkova priča se na specifičan način uklapa u tu ideju, jer je on čovjek koji je, osim što je izgubio dijete, što je, onako, stvar koju je teško pojmiti, izgubio i dostojanstvo, prijatelje, obraz... Potonuo je do dna, i materijalno, i odlučio je iz toga se izvući. U dobroj mjeri, reklo bi se do kraja, uspio je u tome i, što je za mene dragocjeno, odlučio je da to javno kaže.

Međutim, uporedo sa prikazivanjem filma, u javnosti je procurila i druga strana priiče koja je polučila dilemu između Batka kao humaniste i dužnika... Komentarišući natpise koji su se pojavili u medijima, Žalica smatra da su su takvi 'napadi' pogrešni:


- Uopće ne branim Batka, ne znam je li on još nekome dužan pare, on, ustvari, u filmu i govori da jeste. Ne znam zašto je neko čekao da on javno kaže: "Kriv sam." Bilo je jačih razloga da to učine prije. Kada napraviš pogrešan izbor, da na pogrešan način rješavaš probleme, ne samo da ih nećeš riješiti, nego ćeš uništiti i sebe kao čovjeka. Kada je neko na dobrom putu da se iz toga izvuče, usto pomažući drugima, mislim da to treba podržati, ne zatomiti. Ne treba sada razapinjati čovjeka. On je odličan primjer da se može vratiti da pravi put i to je dobar znak za druge ljude. Treba motivirati državu da stvori ispravne okolnosti u kojima će ljudi imati manje razloga za ovakve greške, ističe Žalica.


Na pitanje novinara šta bi on uradio da je bio na Batkovom mjestu, bh. reditelj priznaje da je o tom pitanju razmišljao svakodnevo i da bi za život svog djeteta bio spreman 'na najgoru stvar', te dodaje:


- Mislim da ne bi bilo granice budalaštine koju sam spreman napraviti ako bih znao da će to spasiti djetetu život, znajući koliko je to loše. S druge strane, naravno da bih pokušao pronaći neke normalnije puteve; međutim, problemi imaju neku prirodu da se razvijaju geometrijskom progresijom, nađete se u labirintu u kojem ne vidite izlaz. Šta god ko mislio o Batku, svakom tom čovjeku poželio bih da se ne nađe u njegovoj situaciji. A sada, da li bi uspio da se na taj način vrati, to je pitanje koje svako treba sebi postaviti, zaključuje Pjer Žalica.

Izvor: film.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates