Inicijativa: Ulica za Milana Mladenovića u Sarajevu ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Monday, September 16, 2013

Inicijativa: Ulica za Milana Mladenovića u Sarajevu

Inicijativa za ulicu Milana Mladenovića je pokrenuta odavno od strane ljubitelja lika i djela Milana Mladenovića, ali nikada se nije uspjelo u tome. Ljubitelji Milana Mladenovića su odlučili ponovno, simbolično, obilježiti njegov rođendan i, nadamo se, pokloniti ulicu u Sarajevu, potpisivanjem peticije za podršku Inicijativi za ulicu Milana Mladenovića u Sarajevu.
NOĆ ZA MILANA MLADENOVIĆA
Mjesto: Kuća / Ex-Tito
Vrijeme: 21.9. od 19:00h
Facebook event: Noć za Milana Mladenovića
Milan Mladenović (21. septembar 1958. - 5. novembar 1994.) bio je srpski rock glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist beogradske rock skupine Ekatarina Velika. U augustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Prije nego što se ploča Angel’s Breath pojavila na tržištu Milan Mladenović je 5. novembra 1994. godine u Beogradu umro od raka unutrašnjih organa. Pokopan je na Novom groblju u Beogradu.

„Sarajevo je vjerojatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd.“
ZAŠTO JE ZASLUŽIO ULICU U SARAJEVU?

EKV je u osam godina ukupno izdao sedam studijskih albuma: Katarina II (1984.), Ekatarina Velika (1985.), S’ vetrom uz lice (1986.), Ljubav (1987.), Samo par godina za nas (1989.), Dum dum (1991.),Neko nas posmatra (1993.), kao i tri live albuma.
Početkom 1992. godine s članovima sastava Partibrejkers iElektrični orgazam osniva projekt “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu koji je u to vrijeme trajao na području bivše Jugoslavije.

Njihov najpoznatiji singl ”Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom ’Mir, brate, mir’, izdaje B92, a promoviran je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.
U vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Međutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i pozivici “uhapsite ga”. Kada je s Rimtutitukijem tokom rata trebao gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

‘‘Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al’ sam nešto ružno sanjao!”
Ulice Milana Mladenovića u Zemunu, Podgorici i Zagrebu

Dvije ulice u glavnim gradovima bivše ex-Yu nose Mladenovićevo ime. Naime, jedna ulica u Zemun Polju je 2004. godine dobila ime Milana Mladenovića, a početkom decembra 2007. godine i u Zabjelu,predgrađu Podgorice.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na ex-YU rock sceni. Njegovo djelovanje je u velikoj mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Borio se za svoju i našu mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina”, riječi suSaše Radovića, novinara i jednog od kreatora podgoričke alternativna organizacija NVO Zabjelo Republika.

Pored ulica, gradski parlament Beograda je u maju 2011. godine potvrdio da plato ispred Doma omladine ponese ime Milana Mladenovića.

Mnogi se s tugom prisjećaju dana kada je ovaj veliki umjetnik i čovjek otišao u legendu, ali vjeru da će njegov duh živjeti vječno, daju nam nove generacije koje se tek upoznaju sa njegovom muzikom.

Ljudima iz gradova, njihovom Srcu, negdje Iznad grada, Siguran, uporno šalje Odgovor: ”Mladima su vezane ruke – moraju da se prilagođavaju i iznad svega trpe život! Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše. Borite se za svoj život!”

IZVOR: glasnaroda.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates