"Obrana i zaštita" otvorio 7. dane filma Mostar ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Sunday, September 15, 2013

"Obrana i zaštita" otvorio 7. dane filma Mostar


Nagrađivani film "Obrana i zaštita", Bobe Jelčića otvorio je sinoć u Cinestaru 7. dane filma Mostar, na kojima će u pet dana trajanja festivala biti prikazano devet filmova iz BiH i regiona.

Tom prigodom premijer HNŽ-a Denis Lasić i izaslanik Vjekoslava Bevande, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Marko Vujević uručili su nagrade za životno djelo Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću, glavnim glumcima Obrane i zaštite.

Film je istovremeno prikazan u dvije prepune dvorane Cinestara, na čijem će se redovitom repertoaru, zbog iznimnog zanimanja publike, uskoro i naći.

Inače, film je osvojio nagrade u Puli, Motovunu i Sarajevu te dobio jako dobre kritike. Svjetsku premijeru imao je na Berlinaleu, na Berlin Film Festivalu u Njemačkoj, gdje je, po redateljevim riječima, ostvario ozbiljan input u neke svjetske distribucijske kuće.

O filmu ... Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ova jednostavna društvena obveza može mu prouzročiti mnoge probleme: sa susjedima ili, čak, sa mjesnim političkim moćnicima. Ali ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti – i Slavko neće moći oprostiti sam sebi.


Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što što ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

Tijekom festivala bit će prikazani filmovi "Kauboji" Tomislava Mršića, "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Nije sve u lovi" Darija Pleića, "Šuti" Lukasa Nole, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Sa mamom" Faruka Lončarevića, te "Put kestena" Jasmina Durakovića.

Izvor: avaz.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates