Vratio se "Valter"! ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Thursday, September 12, 2013

Vratio se "Valter"!

Bend „Dubioza kolektiv" svojom pjesmom je naslutio, a Filmski centar Sarajevo je to realizirao. Vratio se „Valter"! Ovoga puta u novom ruhu. Kultno ostvarenje iz 1972. godine Filmski centar Sarajevo restaurirao je i digitalizirao, a premijerno će ga prikazati 17. oktobra na ovogodišnjem 6. Cine East Festivalu u Luksemburgu.

Film jednog od najznačajnijih rediteljskih imena u historiji bh. kinematografije Hajrudina Šibe Krvavca snimljen je u produkciji Bosna filma iz Sarajeva. Veliku popularnost stekao je u Kini. Uz "Bitku na Neretvi", "Valter" je obavezna filmska lektira u BiH i regionu.

- "Valter brani Sarajevo" zasigurno predstavlja predvodnika u žanru triler/akcioni film kada je u pitanju istočna Evropa. Stil reditelja Krvavca odlikuju maštovitost, hrabrost i jednostavnost, a njegova filmska estetika i danas je uzor mnogim mladim rediteljima novije bh. kinematografije. Filmski centar Sarajevo je restaurirao i digitalizirao opus njegovih dugometražnih igranih filmova - kazao je direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač.

Osim filma "Valter brani Sarajevo", restaurirani su i filmovi "Diverzanti", "Most" i "Partizanska eskadrila", kao i „Sjećaš li se Dolly Bell", koji je nedavno prikazan u Veneciji.

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates