Dokumentarac o Dušanu Preleviću (Prele U redu Pobedio sam!) ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Sunday, April 1, 2012

Dokumentarac o Dušanu Preleviću (Prele U redu Pobedio sam!)




Dokumentarac o Dušanu Preleviću Preletu „urbanom Džekilu i Hajdu".
Mladi reditelj Vladimir Petrović, čiji je film "U redu, pobedio sam..." o Dušanu Preleviću Preletu (1948-2007), prikazan na otvaranju Beogradskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, izjavio je danas da je želio da predstavi čuvenog džez muzičara, pisca, sportistu i beogradskog boema bez osuda, kao čoveka koji je imao više ličnosti i zanimanja.
"Izabrao sam da se ne bavim ničim", podsjetio je Petrović na jednu od izjava Prelevića, o kome govori kao o "urbanom Džekilu i Hajdu".

"Prele i Dušan su dvije različite ličnosti. Javnost je poznavala Preleta, boema koji se nije libio da udje u kafanu i napadne verbalno ili fizički bilo koga, dok je Dušan bio potpuno drugačiji, sentimentalan, što se vidi i u njegovom pisanju", rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

Petrović je dokumentarni film "U redu, pobedio sam..." snimio kao diplomski rad na Akademiji umjetnosti, u klasi Slobodana Šijana, a tokom treće godine studija inspirisan Prelevićevom pričom "Miris formalina" uradio je istoimeni kratki igrani film.

On je objasnio da je ovaj film logički ishod druženja sa Prelevićem i rezultat njegove fascinacije "urbanim Džekilom i Hajdom".

Prema Petrovićevim riječima, beogradski boem je umio da prizna svoje greške i ukazivao mladima na njih, a ljudi su ga prihvatili takav kakav je bio.

Film je snimao tri dana nekoliko mjeseci prije Prelevićeve smrti, a o njemu u filmu govore Dragan Nikolić, Petar Božović, Momo Kapor, Bogdan Tirnanić, mnogi muzičari, ali Petrović je napomenuo da je bilo i onih koji nisu željeli da govore o Preletu.



Čak je i beogradska grupa THC la familija u njegovu čast obradila pjesmu "Balada O Penzioneru" koju možete preslušati na ovom linku http://www.youtube.com/watch?v=rJF8ikZCJ1E



Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates