Tribina: "Jeff Chang: Hip hop i mladi" ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Monday, September 3, 2012

Tribina: "Jeff Chang: Hip hop i mladi"


Predavanje autora najčuvenije knjige o istoriji hip-hop kulture "Can’t stop, won’t stop", debata uživo i projekcija najstarijeg postojećeg dokumentarnog filma o hip-hopu "Style Wars". 


U utorak 4. septembra u 19 časova, Jeff Chang pisac najpopularnije i najnagrađivanije knjige o hip-hopu "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije", održaće tribinu u beogradskom Domu omladine.
Jeff Chang, još od druge polovine osamdesetih, tokom školovanja u okviru sistema državnih univerziteta Kalifornije koje će krunisati diplomom mastera Azijsko-američkih studija na UCLAu, počinje da razvija svoj politički stav radom u studentskim organizacijama. Njegov najznačajniji poduhvat na političkom planu je učešće u osnivanju prve Nacionalne hip-hop političke konvencije 2003. godine. Riječ je o tijelu koje okuplja lokalne nevladine organizacije iz ugroženih urbanih zajednica SAD - a  i radi na političkoj homogenizaciji i aktiviranju mladih iz tih zajednica, kao i na artikulaciji njihovih političkih stavova. Značaj Nacionalne hip-hop političke konvencije za politički život u SAD, najbolje oslikavaju procjene američkih političkih analitičara prema kojima upravo animiranje mladih, uglavnom obojenih glasača iz siromašnih urbanih jezgara, donosi prevagu kandidatima Demokratske stranke na izborima u SAD u posljednjih pet godina.
Početkom devedesetih Chang započinje i novinarsku karijeru tekstovima u kojima se uglavnom bavi hip-hop kulturom, međurasnim odnosima i društvenim položajem mladih. Pisao je i piše za mnoštvo uglednih časopisa, među kojima su i ColorLines (čiji je prvi urednik), San Francisco Chronicle, URB, The Nation, The Bomb Hip-Hop, Mother Jones, kao i Vibe za koji je 2007. godine, u toku kampanje za predsjedničke izbore, intervjuisao Baracka Obamu. Bio je i jedan od glavnih urednika Internet portala 360hiphop.com kojeg je osnovao Russell Simmons.
Chang je značajan doprinos hip-hopu dao i svojim radom u muzičkoj industriji. On je, naime, 1993. godine učestvovao u osnivanju, a kasnije postao i direktor etikete Solesides, jedne od najvažnijih nezavisnih izdavačkih kuća u hip-hop muzici, u okviru koje je svojim prijateljima – među kojima su i DJ Shadow i grupa Blackalicious – pružio priliku da započnu diskografske karijere.
Pored svih uspjeha, knjiga "Ne može da stane, neće da stane" ipak i dalje predstavlja najznačajnije postignuće u Changovoj biografiji. Ova knjiga, naime, predstavlja središte Changovog dosadašnjeg rada vezanog za hip-hop zato što na najbolji način objedinjuje sva njegova različita iskustva sa hip-hopom – novinarska, aktivistička i iskustva stečena radom u muzičkoj industriji. Za ovu godinu je predviđen i izlazak njegove nove knjige "Who We Be: The Colorization of America", u kojoj razmatra stanje kulturnog i nacionalnog identiteta i identiteta nacije u SAD nakon velikih demografskih i političkih promjena u posljednje tri decenije.


Izvor:

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates