"Breaking Bad" bi mogla biti proglašena najboljom serijom svih vremena ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Tuesday, August 13, 2013

"Breaking Bad" bi mogla biti proglašena najboljom serijom svih vremena


Nakon 11 mjeseci neizdrživog iščekivanja, fanovi serije "Breaking Bad" dočekali su "Blood Money", prvu epizodu druge polovine pete sezone. Ostalo je još samo sedam epizoda prije nego tvorac serije Vince Gilligan stavi tačku na priču.

Walter White je sredovječni profesor hemije, koji jednog dana doznaje da boluje od neizlječivog raka pluća, ima hendikepirano dijete i trudnu ženu. Prije nego umre, odlučuje da će se pobrinuti za svoju porodicu te u podrumu stvara laboratorij za proizvodnju narkotika. Seriju je stvorio Vince Gilligan, koji je radio i na "Dosjeima X". Mnogi kritičari pohvalili su odličnu glumu, a serija je općenito dobro prihvaćena i spada među favorite svih fanova malo pomjerenog humora.

Za pet godina, otkako je premijerno prikazana na AMC-u, serija je postala omiljena među kritičarima te kultni klasik koji je osvojio brojne nagrade, poput Emmyja i Zlatnih globusa. Autor serije ima ozbiljnu šansu da njegovo djelo ponese titulu najbolje TV serije svih vremena.

Serija je originalnija, maštovitija i vizuelno bolja od konkurencije za ovu titulu, a više generične serije poput "The Wire" i "The Sopranos" su poprilično razočarale svojim krajem. Za "Breaking Bad" niko ne može pretpostaviti kako će završiti, budući da epizoda "Blood Money" ne odaje gotovo ništa, a kod Gilligana je gotovo sve moguće. Epizoda je samo pojačala tenzije pred završetak serijala.

Samo jednom epizodom serijal je bez problema uhvatio svoj jedinstveni ton i nastavio ono u čemu je najbolji: podizanje napetosti u svom stilu izazivanja ovisnosti fanova. Glavni likovi Walt, Hank i Jesse su na rubu živaca, baš kao i fanovi.


Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates