Festival urbanih esktremnih sportova Valterise u Sarajevu ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Wednesday, August 14, 2013

Festival urbanih esktremnih sportova Valterise u Sarajevu


Nevladina organizacija Horizont, formirana sa ciljem popularizacije biciklizma i drugih ekstremnih sportova, kao i promocije bosanskohercegovačkih prirodnih potencijala, i ove godine na domaću scenu i užareni sarajevski asfalt donosi još jedan spektakl - festival urbanih ekstremnih sportova Valterise.

NVO Horizont je osnovala grupa entuzijasta kada je u pitanju promocija prirodnih resursa BiH, a čine je uspješni mladi ljudi koji u svom svakodnevnom poslu nastoje pratiti i držati korak sa pozitivnim svjetskim društvenim i poslovnim trendovima. Organizacija djeluje već šest godina, a iza sebe imaju neke od najznačajnijih domaćih sportskih i turističkih projekata (bar onih biciklističkih) koji su postali poznati i popularni čak u regiji.

S obzirom na to da su osnovani s idejom popularizacije biciklizma, i to onog brdskog, NVO Horizont je organizovao prvu međunarodnu downhill trku pod nazivom “Prva DH ofanziva”, koja se održala 2008. godine na Igmanu i okupila je blizu 40 takmičara, što se po kritikama takmičara, gostiju i gledalaca pokazao kao odličan temelj za nešto više.

Naredne dvije godine gradi se “Valter”, brend sa prvom regionalnom downtown trkom “Das Ist Valter”, koja pravila brdskog downhilla prenosi u grad, a sve se dešava u Starom gradu niz poznate sarajevske mahale sa preko 70 takmičara iz regije.

U međuvremenu, organizacija sa svojim članovima na lokalitetu Barice/Čavljak, gradi prvu registrovanu DH biciklističku stazu u Bosni i Hercegovini na kojoj je održana četvrta trka "Das ist Valter - Back to the woods“. Na startu trke se pojavio do sada največi broj takmičara, a paralelno se odvijala i XC (crosscountry) trka organizovana u saradnji sa MTBA asocijacijom.

Prošle godine, Das Ist Valter IV se ponovo vraća u grad, na stazu niz mahale Vratnika sa nekim malim izmjenama. Sa najvećim brojem učesnika do sada, te gostom trke Michael Marosijem, legendom ovog sporta, ovo je bila najposjećenija trka do sada i medijski najpopraćenija.

Popratni sadržaj ove trke bila je radionica sa Michalom Marosijem i projekcija njegovog posljednjeg dokumentarnog filma.

Između organizacije takmičenja, NVO Horizont je uključen i u druge projekte i razvojne sportske potencijale Sarajeva i BiH. Zbog stečene reputacije u organizaciji trka i izgradnji staza za downhill, NVO Horizont je potpisala memorandum o izgradnji novog turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine, Sarajevo Olympic Bike parka, usmjerenog prema turistima koji uživaju u vožnji biciklom kroz prirodu. Radi se o projektu biciklisitičkih staza koje će povezivati olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Trebević, a u sklopu kojih će biti i Bike Park sa Downhill i Freeride stazama, kao i dječijim bike skill poligonom.

Takav jedan poligon je demonstriran i isproban u sklopu obilježavanja Svjetskog dana okoliša početkom juna, gdje je NVO Horizont organizovao edukativnu radionicu i usavršavanje biciklističkih vještina za mlade iz SOS Dječijeg sela Sarajevo i najmlađe bicikliste prolaznike koji su se našli na Vilsonovom šetalištu.

Ove godine, na lokalitetu sarajevskog Zmajevca u sklopu poznatog Valter kampa, od 23 do 25.08., NVO Horizont organizuje Valterise - festival urbanih i ekstremnih sportova koji će na jednom mjestu ponuditi takmičenja i workshopove u disciplinama: MTB downtown, skateboard, BMX, inline skating, rock climbing, parkour i slackline.

Također, u sklopu ovog festivala bit će organizovan filmski i zabavni dio, gdje će biti projekcije filmova ove tematike, zabava uz domaće DJ-ve, izložba fotografija i još mnogo toga.

Ujedno, ovo je prvi domaći festival ovog tipa koji za cilj ima okupljanje regionalnih tekmičara svih navedenih disciplina na jednom mjestu. I ove godine Valter Downtown utrka uključuje najveći regionalni fond nagrada, a nagrade će biti dodjeljivane i u ostalim takmičarskim disciplinama.

Više informacija potražite na www.valterise.ba

Izvor:
Klix.ba

Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates