Sjećanje na Milana Mladenovića, frontmena EKV-a ~ Magazin urbane kulture » id='fb-root'/>

Monday, September 23, 2013

Sjećanje na Milana Mladenovića, frontmena EKV-a








21. septembra 1958. godine rođen je Milan Mladenović, jugoslovenski i srbijanski rock muzičar, frontmen kultne beogradske grupe "Ekatarina Velika".

 Mladenoviću je 1994, kada je imao samo 36 godina, dijagnostifikovan rak gušterače, od kojeg je 5. novembra iste godine i umro.

On je rođen u Zagrebu, a u šestoj godini sa porodicom se preselio u Sarajevo, gdje je živio nekoliko godina. Njegova porodica se 1970. godine doselila u Beograd, gdje je pohađao Jedanaestu beogradsku gimnaziju.

Mladenović je krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem i drugom iz kraja Milanom Stefanovićem Mikicom osnovao bend "Limunovo drvo".

Ovaj bend je nastupao i na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, a održali su i tri samostalna koncerta u SKC-u i sali "Studio M" u Novom Sadu.

Milanovo društvo postalo je aktivno uključeno u novi pravac muzike poznat kao novi talas.

Mladenović je svoj prvi značajniji sastav "Šarlo akrobata" osnovao 1980. godine sa Mihailovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, a 1981. godine izašao je prvi i jedini album ovog benda "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa.

Usljed nesuglasica između Mladenovića i Koje ovaj bend se razišao.

Krajem 1981. godine, Mladenović sa Mihailovićem, drugarom iz "Limunovog drveta", formira novi bend "Katarina II". Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivan Vidović.

U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album "Katarina II" na kojem se nalaze čuvene numere "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam" i druge.

Bend nakon izvjesnog vremena zbog unutrašnjih nesuglasica mijenja ime u "Ekatarina Velika", te u ovaj sastav dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči, umjesto Vida.

Godine 1985. izlazi istoimeni album "Ekatarina Velika" koji dobija povoljne kritike. Album iz 1986. "S vetrom uz lice", lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gdje, predvođeni Mladenovićem, ostaju sve do 1994. godine.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa "Ekatarine Velike" na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Prije nego što se pojavila ploča "Enđels bret" on je umro od raka pankreasa 5. novembra te godine u Beogradu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

(avaz)




Facebook Blogger Plugin by http://urbanourban.blogspot.com./ | M.U.K.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates